2023年高考英语阅读理 解双语对照



2023年高考英语阅读理解,包含 中英双语对照内容及答案。 全国各省 高考试卷使用类型 一、全国甲 卷:3+文科综合/理科综合 使用 <u>地区:四川、广西、贵</u>州(3省区) ...

唐库学习 编

唐库听读网 tanglib.org

目 录

上海卷阅读理解A篇 上海卷阅读理解B篇 上海卷阅读理解C篇 天津卷阅读理解A篇 天津卷阅读理解B篇 天津卷阅读理解C篇 天津卷阅读理解D篇 北京卷阅读理解A篇 北京卷阅读理解B篇 北京卷阅读理解C篇 北京卷阅读理解D篇 新课标I卷阅读理解A篇 新课标I卷阅读理解B篇 新课标I卷阅读理解C篇 新课标I卷阅读理解D篇 新课标II卷阅读理解A篇 新课标II卷阅读理解B篇 新课标II卷阅读理解C篇

新课标II卷阅读理解D篇 全国甲卷阅读理解A篇 全国甲卷阅读理解B篇 全国甲卷阅读理解C篇 全国甲卷阅读理解D篇 全国乙卷阅读理解B篇 全国乙卷阅读理解C篇 全国乙卷阅读理解C篇 A great deal can be learned from the actual traces of ancient human movement: the footprints of early hominids (原始人类). The best-known specimens(标 本)are the remarkable tracks discovered at Laetoli, Tanzania, by Mary Leaky. These were left by small hominids around 3.6 to 3.75 million years ago. 从古代人类活动的实际痕迹 中可以学到很多:早期原始

人的脚印。最著名的标本是 玛丽·利基在坦桑尼亚的莱托 利发现的非凡足迹,这些足 迹是由大约360到375万年前 的小型人类留下的。

Examination of the shape of the prints revealed to Mary Leakey that the feet had a raised arch, a rounded heel (脚跟), a pronounced ball, and a big to e that pointed forward. These features, together with the weightbearing pressure patterns,

resembled the prints of upright-walking mode m humans. The pressures imposed along the foot, together with the length of step, which averaged 87 centimeters, indicated that the hominids had been walking slowly. In short, all the detectable features implied that the feet that left the footprints were very little different from those of contemporary humans.

对脚印形状的检查向玛丽·利 基揭示了这些足部具有隆起 的拱形、圆形的脚跟、明显 的脚掌和向前指的大脚趾。 这些特征,加上承受重量的 压力模式,与直立行走的现 代人的印迹相似。沿着脚部 施加的压力,加上步长的长 度,平均为87厘米,表明这 些人类祖先行走缓慢。总 之,所有可检测到的特征都 暗示着留下足印的脚部与当 代人的脚部几乎没有什么不 同。

A detailed study has been made of the prints using photogrammetry, a technique for obtaining measurements through photographs, which created a drawing showing all the curves and shapes of the prints. The result emphasized that there were at least seven points of similarity with mode m prints, such as the depth of the heel impression, and the

deep imprint of the big toe. Footprints thus provide us not merely with rare impressions of the soft tissue of early hominids, but also with evidence of upright walking that in many ways is clearer than can be obtained from the analysis of bones.

通过摄影测量法对脚印进行 了详细研究,这是一种通过 照片获得测量结果的技术, 制作了一份显示所有脚印曲 线和形状的图纸。结果强调 了至少有七个与现代脚印相 似的点,比如脚跟印记的深 度和大脚趾的深印记。因 此,脚印不仅向我们提供了 早期人类软组织的罕见印 记,还为我们提供了直立行 走的证据,从许多方面来 看,这比通过骨骼分析得到 的要清晰。

The study of fossil footprints is not restricted to examples from such remote periods. Hundreds of prints are

known, for example, in French caves dating from the end of the last Ice Age, approximately 10,000 years ago. Research by Leon Pales has provided information about this period. 对化石脚印的研究不仅限于 来自如此久远时期的实例。 例如,法国洞穴中有数百个 脚印,可以追溯到大约1万年 前的最后冰河时期。列昂·帕

尔斯的研究为这一时期提供 了信息。

1. What does the passage mainly discuss?

A. The career of Mary

- Leakey.
- B. The analysis of

footprint specimens.

C. Accurate dating of

hominid remains.

- D. Behavioral patterns of
- early humans.
- 答案: B

上海卷阅读理解A篇

The figure of 87 centimeters mentioned in paragraph 2 refers to the size of the _.

- A. hominids feet
- B. hominids bodies
- C. steps taken by the

hominids

D. objects carried by the hominids

答案: C

 Why does the author mention the "heel impression" in paragraph 3?

- A. To indicate the weight of early hominids.
- B. To emphasize the size

of the hominids foot.

- C. To hint at a possible injury the hominid had suffered.
- D. To give an example of similarity to mode m human footprints.

答案: D

4. What can be inferred about the footprints

found in French caves mentioned in the last paragraph?

A. They show more

details than the Laetoli prints.

B. They are not as

informative as the Laetoli prints.

C. They are of more

recent origin than the

Laetoli prints.

D. They are more difficult

to study than the Laetoli

上海卷阅读理解A篇



答案: C

The elements other than hydrogen and helium (氮气) exist in such small quantities that it is accurate to say that the universe somewhat more than 25 percent helium by weight and somewhat less than 25 percent hydrogen.

除氢和氦之外的元素存在的 数量非常少,因此准确地说 宇宙中氦约占25%的重量, 而氢则略少于25%。 Astronomers have measured the amount of helium throughout our galaxy(星系) and in other galaxies as well. Helium has been found in old stars, in relativelyyoung ones, and in the distant objects known as quasars. Helium nuclei have also been found in cosmic rays that fall on the earth(cosmic"rays" are not really a form of radiation; they consist of

rapidly moving particles (颗 粒) of numerous different kinds) . It doesn't seem to make very much difference where the helium is found. Its

天文学家测量过我们星系及 其他星系中的氦含量。氦被 发现在老星体中、相对年轻 的星体中,以及被称为类星 体的遥远天体中。氦核也被 发现在落在地球的宇宙射线 中。

amount never seems to vary much. In some places, there may be slightly more of it; in others, slightly less, but the proportion of helium to hydrogen nuclei always remains about the same. 氦的数量似乎并不受影响。 在一些地方可能会稍微多一 些;在其他地方可能稍微少 一些,但是氦核与氢核的比 例总是保持大致相同的。 Helium is created in stars.